10 Σεπτεμβρίου, 2016

Εδαφοκάλυψη! Ήρθε για να μείνει!

Γνωρίζετε άραγε τι είναι η εδαφοκάλυψη? Η εδαφοκάλυψη έχει γινεί αρκετά γνωστή τον τελευταίο καιρό όπου και άρχισε να χρησιμοποιείται. Είναι συνήθως ένα στρώμα 5-10 χιλιοστών, που δημιουργείται είτε από οργανικά είτε από ανόργανα υλικά και απλώνεται πάνω στην επιφάνεια του χώματος και ανάμεσα από τα φυτά. Χωρίζει δηλαδή το χώμα με την ατμόσφαιρά και δεν το αφήνει να έρθει σε επαφή με τον αέρα. Έτσι, τον Χειμώνα το χώμα καταφέρνει να διατηρείται πιο ζεστό από ότι αν ήταν ακάλυπτο, πράγμα που βοηθάει αρκετά στην ανάπτυξη των φυτών και αντίστοιχα το Καλοκαίρι διατηρείται πιο δροσερό, ώστε να μην καίγονται τα φυτά.

Το γκαζόν, που σίγουρα όλοι γνωρίζουμε, είναι ένα είδος εδαφοκάλυψης, που μπορεί κανείς να το συνδυάσει με διάφορα υλικά, ώστε να πετύχει ένα όμορφο αποτέλεσμα. Το αρνητικό βέβαια με το γκαζόν είναι ότι χρειάζεται αρκετό νερό για να καταφέρει να συντηρηθεί και πολύ συχνό κούρεμα. Γενικά θέλει καθημερινή περιποίηση και δεν ενδείκνυται για πολυάσχολους ανθρώπους.  Για κάποιον ο οποίος δεν διαθέτει πολύ χρόνο για να ξοδέψει, μάλλον δεν θα τα καταφέρει με το γκαζόν για αυτόν τον λόγο προτείνονται οι εδαφοκαλύψεις.

Η εδαφοκάλυψη έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα τα οποία αναφέρονται παρακάτω:

  • Ρυθμίζει την θερμοκρασία του εδάφους, κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη πολλών φυτών.
  • Βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους.
  • Βοηθάει στον έλεγχο των ζιζανίων.
  • Μειώνει τη διάβρωση και την σκλήρυνση του χώματος.
  • Προστατεύει τα φυτά από παθογόνους οργανισμούς αφού εμποδίζει την επαφή του καρπού με το γυμνό χώμα.
  • Προστατεύει πολλά πολυετή φυτά κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.
  • Και τέλος, αν χρησιμοποιηθεί σωστά βοηθάει και στο εικαστικό κομμάτι του κήπου.

Ο τρόπος εδαφοκάλυψης, συνολικά ή σε επιμέρους σημεία, τόσο στο φυτεμένο όσο και στο ακάλυπτο μέρος ενός κήπου είναι από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες, τόσο για την γενικότερη αισθητική και εικόνα του, όσο και για την λειτουργικότητά του, αφού η κάλυψη του εδάφους με τον σωστό τρόπο είναι το μέσο για να οριοθετήσετε περιοχές (παρτέρια, διαδρόμους κλπ) αλλά και για να απαλλαγείτε από την λάσπη που δημιουργούν τα νερά της βροχής ή του ποτίσματος και τα αγριόχορτα-ζιζάνια.

Αν χρησιμοποιήσετε με τον σωστό τρόπο τα εδαφακαλύπτικά προϊόντα μπορείτε να συνδυάσετε την λειτουργικότητα του εδάφους με και καλαίσθητη μορφή του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι υλικό μπορείτε να φανταστείτε, αρκεί να το κάνετε έξυπνα όπως διάφορα φυτά που ενδείκνυνται για εδαφοκαλύψεις, βότσαλα, ελαφρόπετρα, χαλίκι, φλοιό πεύκου, κτλ.

Χρειάζεστε βοήθεια? Μην ξεχνάτε ότι η Agreenaction είναι πάντα δίπλα σας και σας βοηθήσει εκεί που δυσκολεύεστε!

Βρείτε μας στα τηλέφωνα 6946907373 & 6946067168 για να συζητήσουμε για τις δικές σας ανάγκες!