03 January, 2017

Στολίστε τον κήπο σας με θάμνους!

Ο Χειμώνας κάνει καθημερινά την παρουσία του αισθητή και εμείς δεν έχουμε πάρα να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να στολίσουμε τον κήπο μας. Αν έχετε βαρεθεί τα δέντρα και τα λουλούδια, έχουμε να σας προτείνουμε θάμνους. Υπάρχουν πολλές επιλογές που είναι ικανές να καλύψουν κάθε ανάγκη.

Παρακάτω σας έχουμε κάποιες επιλογές που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.

  • ·         Τριανταφυλλιά: Είναι από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους καλλωπιστικούς θάμνους και κατέχει την πρώτη θέση σε ζήτηση ανάμεσα στα άλλα καλλωπιστικά φυτά. Το ύψος της κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, από 20 cm για τις νάνες ποικιλίες, έως 1,5 m για τις δενδρώδεις, έως 3 m για τις αναρριχώμενες. Τα φύλλα είναι απλά, ενώ τα κλαδιά της φέρουν αγκάθια. Τα άνθη έχουν διάφορους χρωματισμούς, ανάλογα με την ποικιλία. Η εποχή της ανθοφορίας κυμαίνεται από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο. Για τη σωστή καλλιέργειά της απαιτείται ετήσιο κλάδεμα μία φορά το χρόνο γύρω στον Ιανουάριο με Φεβρουάριο, ανάλογα με το κλίμα. Μπορεί να φυτευτεί είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, δίνοντας ιδιαίτερη αισθητική αξία στο τοπίο.
  • ·         Πικροδάφνη: Είναι ένας αειθαλής θάμνος, ο οποίος μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δέντρο με κατάλληλο κλάδεμα και φτάνει το ύψος των 3 m. Τα φύλλα της πικροδάφνης είναι δερματώδη και λογχοειδή, σκούρου πράσινου χρωματισμού. Τα άνθη εμφανίζονται το Καλοκαίρι, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Είναι ανθεκτική στους ανέμους αλλά όχι στο κρύο. Οι νάνες ποικιλίες της πικροδάφνης χρησιμοποιούνται ευρέως για φύτευση σε βραχόκηπους. Κλαδεύεται ελαφρά το Χειμώνα για διατήρηση του σχήματός της.
  • ·         Βιβούρνο: Η βλάστησή του είναι πυκνή και ζωηρή και το χρώμα που το χαρακτηρίζει είναι το σκούρο πράσινο. Φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα, ενώ το πλάτος του περίπου τα 2 μέτρα. Τα φύλλα του είναι απλά και τα άνθη του, που εμφανίζονται από το Γενάρη έως τον Απρίλη, είναι λευκά ως λευκορόδινα. Το κλάδεμα γίνεται κάθε δύο χρόνια για να διατηρηθεί το σχήμα του. Είναι ένα φυτό που αντέχει το κρύο. Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη, αλλά προτιμά αυτά με επαρκή υγρασία.
  • ·         Φωτείνια: Είναι αειθαλής θάμνος και το ύψος της, σε ιδανικές συνθήκες, μπορεί να φτάσει τα 4-5 μέτρα, ενώ το πλάτος της τα 2-3 μέτρα. Τα άνθη που εμφανίζονται τον Μάρτη με Απρίλη, είναι πολύ λεπτά & άσπρα, με ρόδινη απόχρωση. Τα φύλλα της από νωρίς την Άνοιξη έχουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα, χαρακτηριστικό της νέας βλάστησης. Είναι κατάλληλη για αίθρια και καθιστικά μέρη καθώς και ως στοιχείο φόντου για χαμηλότερες φυτεύσεις.
  • ·         Δαφνοκέρασος: Είναι αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 3-6 μέτρα και πλάτος 2,5-4 μέτρα. Έχει πυκνή βλάστηση και ζωηρή, καθώς τα φύλλα του έχουν χρώμα έντονο πράσινο. Η ανθοφορία του κρατά κατά τους μήνες Απρίλη και Μάη και τα άνθη του, είναι κίτρινα. Έχει μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης γι’ αυτό συνιστάται για φυτεύσεις όταν θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα στη διαμόρφωση του κήπου μας. Κλαδεύεται για να πάρει το κατάλληλο σχήμα αλλά και για να διαμορφωθεί σε δέντρο.
  • ·         Καλλιστήμονας: Μπορεί να φτάσει έως τα 4 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή και αραιά, χρώματος γκριζοπράσινου. Τα άνθη του γίνονται εμφανή από Μάιο έως Οκτώβριο. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλα τα εδάφη. Είναι ιδανικό φυτό για φυτεύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στα υδροσταγονίδια της θάλασσας για δημιουργία φραχτών ή συστάδων.
  • ·         Αγγελική: Είναι ένα αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Συνήθως το σχήμα της είναι σφαιρικό αλλά μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δέντρο. Η βλάστησή του είναι πυκνή και το φύλλωμά του χρώματος έντονο πράσινο. Τα άνθη του είναι μικρά, λευκά και πολύ αρωματικά και εμφανίζονται για 20-30 μέρες γύρω στον Απρίλη με Μάη. Μπορεί να ανεχτεί κλάδεμα διαμόρφωσης, αλλά και να πάρει τη μορφή δέντρου.
  • ·         Βερβερίδα: Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος και το ύψος του φτάνει τα 1,20-1,50 μέτρα. Τα φύλλα του είναι κόκκινα και τα άνθη του είναι κίτρινα και μικρά. Είναι ιδανικό φυτό για μεμονωμένη φύτευση στο γκαζόν καθώς κάνει εντυπωσιακή αντίθεση με το πράσινο της χλόης αλλά και για φύτευση σε χαμηλό φράχτη, καθώς οι ακανθώδεις κλάδοι του, τον κάνουν αδιαπέραστο στους ανεπιθύμητους επισκέπτες.
  • ·         Ποϊντσιανα: Είναι ένα είδος ενδημικό της Μαδαγασκάρης και της Ανατολικής Αφρικής. Το ύψος της φτάνει τα 2 μέτρα και το πλάτος το 1,5 μέτρα. Οι κλάδοι της φέρουν τριχίδια και τα φύλλα της είναι σύνθετα και παρόμοια με αυτά της ακακίας. Τα άνθη της είναι κίτρινα και έχουν μακριούς κόκκινους στήμονες. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, όπως τα ξηρά και τα αμμώδη, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα θαλασσοσταγονίδια. Είναι ευπαθής στις χαμηλές θερμοκρασίες, σαν την πικροδάφνη, ενώ δεν αντιδρά καλά στα αυστηρά κλαδέματα. Είναι κατάλληλο για φυτικούς φράχτες, μαζικές φυτεύσεις ακόμα και να καλλιεργηθεί σε φυτοδοχεία για να διακοσμήσει βεράντες.
  • ·         Φορσύθια: Ανθίζει την Άνοιξη, πολύ πριν εμφανιστούν τα φύλλα της. Με τα εντυπωσιακά κίτρινα αρωματικά της άνθη, κλέβει τις εντυπώσεις και τα βλέμματα. Το ύψος της κυμαίνεται από 1-3 μέτρα ενώ το πλάτος της 1,5-2 μέτρα.  Απαραίτητο για να διατηρηθεί το σχήμα της είναι να κλαδεύεται μια φορά τον χρόνο. Για να καλλιεργηθεί η φορσύθια και να διατηρήσει το σχήμα της, απαραίτητο είναι να κλαδεύεται μια φορά το χρόνο. Μπορεί να ανεχτεί μεγάλο εύρος εδαφών αλλά και το δυσμενές αστικό κλίμα, γεγονός που την καθιστά φυτό κατάλληλο για αστικό περιβάλλον. Είναι φυτό που χρησιμεύει στην κατασκευή ανθοφόρων πλαισίων, ειδικά όταν είναι στο πράσινο φόντο του γρασιδιού.

Οι επιλογές πολλές! Εσείς ποια θα διαλέξετε? Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε στα τηλέφωνα 6946907373 ή 6946067168.