27 May, 2016

Μάθετε τα πάντα για τις τριανταφυλλιές!

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε τις τριανταφυλλιές και πόσοι θα θέλατε να τις έχετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας? Λογικά οι περισσότεροι! Πόσα όμως γνωρίζετε για τις τριανταφυλλιές, για την ανθοφορία τους, την λίπανση που χρειάζονται και γενικά για την φροντίδα τους? Με αυτό το άρθρο θα μάθετε τα πάντα για τις τριανταφυλλιές και θα τις γνωρίσετε καλύτερα.

Η τριανταφυλλιά είναι ένα καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό που ομορφαίνει τον χώρο στον οποίο υπάρχει, ενώ παράλληλα παρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας με τα χρωματικά της ροδοπέταλα! Τα άνθη βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών της βλαστών. Στην αρχή τα μπουμπούκια της είναι κλειστά, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλα.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 30 διαφορετικά είδη τριανταφυλλιάς, και ανάλογα με τις ποικιλίες τους τα πέταλά τους έχουν διαφορετικά χρώματα, όπως κόκκινο, λευκό, ροζ, κίτρινο, πορτοκαλί και άλλα.

Στην αγορά θα βρείτε τριανταφυλλιές σε γλάστρες, αλλά και γυμνόριζες, δηλαδή φυτά τα οποία δεν έχουν μπάλα χώματος να καλύπτει τις ρίζες τους.

  • Οι τριανταφυλλιές σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο στον κήπο ή τη βεράντα, χωρίς κάποια ιδιαίτερη φροντίδα.
  • Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές θα πρέπει να φυτεύονται αργά το φθινόπωρο έως νωρίς την άνοιξη, δηλαδή την περίοδο που δεν έχουν φύλλα. Θα πρέπει όμως να αποφύγετε να κάνετε αυτήν την εργασία σε τις ημέρες του χειμώνα που επικρατεί έντονο κρύο.

Αν αποφασίσετε να επιλέξετε γυμνόριζες τριανταφυλλιές, υπάρχουν ορισμένα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Τοποθετήστε το φυτό σε νερό για να μουλιάσουν καλά οι ρίζες. Ανοίξτε ένα λάκκο στο χώμα όσο και το μέγεθος του φυτού και τοποθετήστε στον πάτο λίγο λίπασμα. Μην ξεχάσετε να σκεπάσετε το λίπασμα με χώμα, ώστε να μην έρθει σε επαφή με τις ρίζες. Θα πρέπει οι ρίζες του να βρίσκονται σε καλή επαφή με το χώμα, οπότε διαμορφώστε το ανάλογα. Αφού απλώσετε τις ρίζες, σκεπάστε τις με χώμα και κλείστε το λάκκο. Ποτίστε καλά και διαμορφώστε λεκάνη γύρω από το λάκκο, ώστε να συγκρατούνται τα νερά.

Οι τριανταφυλλιές θα πρέπει να φυτεύονται σε σημεία με πολύ ήλιο, ώστε να δώσουν πλούσια ανθοφορία. Συνήθως φυτεύονται σε απόσταση περίπου 50 εκ. η μία από την άλλη και καλό είναι να αποφεύγετε θέσεις κοντά σε δέντρα ή ψηλούς θάμνους. Σε κάθε γλάστρα φυτέψτε φυτά ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα της γλάστρας αλλά και της τριανταφυλλιάς. Για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, επιλέξτε να φυτέψετε αρκετές μαζί, ώστε να δημιουργηθεί μια πλούσια συστάδα.

Διαλέξτε τις θέσεις τους στο μπαλκόνι προσεκτικά ώστε να  «δένουν» με το υπόλοιπο σύνολο. Επειδή είναι φυλλοβόλα φυτά, καλό είναι να τοποθετούνται σε συνθέσεις που περιλαμβάνουν και αειθαλή, για να μη δημιουργούνται κενά κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, λόγω των αγκαθιών τους, θα πρέπει να αποφεύγετε να τις τοποθετείτε σε στενά σημεία που είναι δύσκολη η διέλευση.

Σχετικά με το λίπασμα που χρειάζονται οι τριανταφυλλιές, θα πρέπει να σκαλίσετε το φυτό γύρω γύρω, ώστε να ενσωματωθεί καλύτερα το υλικό με το έδαφος. Μία φορά το χρόνο καλό θα ήταν να προσθέτετε στο λάκκο καλά χωνεμένη κοπριά για να εμπλουτίζετε το έδαφός τους με οργανική ουσία. Επιπλέον, για να πετύχετε πλούσια και συνεχή ανθοφορία, θα πρέπει να τις λιπαίνετε από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τακτικά, με κάποιο πλήρες λίπασμα (με άζωτο, φώσφορο και κάλιο). Αφού ολοκληρωθούν τα κλαδέματα της τριανταφυλλιάς, στα τέλη Ιανουαρίου ή το Φεβρουάριο, μπορείτε να ρίξετε λίγο λίπασμα ή οργανική ουσία στο χώμα τους.

Η τριανταφυλλιά χρειάζεται υγρό και δροσερό έδαφος για να αναπτυχθεί και να δώσει πλούσια ανθοφορία. Καλό είναι, λοιπόν, να την ποτίζετε συχνά με τόσο νερό όσο χρειάζεται για να διατηρείται το έδαφος υγρό σε αρκετό βάθος. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, ποτίστε τη με μεγαλύτερη ποσότητα νερού, για να είστε σίγουροι ότι το φυτό θα παραμείνει σε υγρασία και οι ρίζες του θα ποτιστούν καλά σε όλη τους την έκταση. Καλό είναι, επίσης, να σκαλίζετε τα φυτά σας τακτικά, ώστε να αερίζονται και να ποτίζονται καλύτερα.

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς γίνεται αφού περάσουν τα μεγάλα κρύα και πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση. Ανάλογα με την περιοχή, αυτό μπορεί να γίνει μέσα Ιανουαρίου μέχρι μέσα Φεβρουαρίου. Σε αυτήν την διαδικασία θα πρέπει να απομακρυνθούν με κλαδευτικό ψαλίδι όλα τα ξερά και μη υγιή κλαδιά από τη βάση του φυτού, καθώς και όσα κλαδιά κατευθύνονται στο κέντρο του, ώστε αυτό να είναι «άδειο» και τα κλαδιά να γέρνουν προς τα έξω. Σκοπός είναι να σχηματίσουμε ένα «κύπελλο». Έτσι αφήνουμε από 3 έως 6 βλαστούς - κλωνάρια ανάλογα με την ηλικία και τη δύναμη του φυτού (π.χ. όσο πιο μεγάλο είναι το φυτό τόσο πιο πολλά κλωνάρια αφήνουμε) και σε κάθε ένα από αυτά φροντίζουμε να υπάρχουν από 3 έως 6 υγιείς οφθαλμοί - «μάτια».  Φροντίζουμε να κόβουμε τον κάθε βλαστό τουλάχιστον 1 εκατοστό πιο ψηλά από τον οφθαλμό που θα διαλέξουμε ως τελευταίο – ανώτατο, ο οποίος θα πρέπει να κοιτάει προς τα έξω ώστε να αποκτήσει το φυτό μας το επιθυμητό σχήμα (το «κύπελλο»), αλλά και να αερίζεται επαρκώς.

  • Οι θαμνώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές χρειάζονται βαθύ κλάδεμα για να διατηρήσουν το σχήμα τους, να ανανεωθούν και να δώσουν πλούσια ανθοφορία. Θα πρέπει, λοιπόν, να αφαιρέσετε τους γηρασμένους, ξερούς και αδύνατους βλαστούς, αλλά και όσους χαλούν το σχήμα του φυτού.
  • Οι νάνες ποικιλίες και αυτές που προορίζονται για εδαφοκάλυψη πρέπει να κλαδεύονται για να αφαιρεθούν οι βλαστοί που έδωσαν λουλούδια, ώστε να δυναμώσουν και να διατηρήσουν το σχήμα τους. Τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι να αφαιρούνται τα λουλούδια που ξεραίνονται ή που έχουν ωριμάσει αρκετά, ώστε να ξεκινά ταχύτερα η νέα ανθοφορία και να είναι πιο πλούσια και εύρωστη.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις μελίγκρες, τον τετράνυχο τις κάμπιες και τα σκουλήκια, καθώς είναι τα πιο συνηθισμένα έντομα που προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές τρώγοντας ή τρυπώντας τα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς. Μπορείτε να τα καταπολεμήσετε όλα τόσο με βιολογικά όσο και με χημικά προϊόντα.