15 July, 2016

Δώστε ζωή στον κήπο σας με μία τεχνητή λίμνη!

Στην καθημερινότητα μας χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα κάποιες ώρες ησυχίας, για και επιλέγουμε ένα ήσυχο μέρος όπου το μυαλό μας θα ξεφεύγει από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Οι άνθρωποι που τους αρέσει να περνούν ήσυχα τον χρόνο τους σε πράσινους κήπους  και τους αρέσει να ασχολούνται με αυτούς, ονειρεύονται νερό να κυλά σαν από καταρράκτη, λίμνες και ρέματα να τρέχουν τριγύρω. Αυτό γίνεται καθώς το υδάτινο στοιχείο μέσα στο κήπο δίνει πάντα την αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος. Για αυτό και τώρα τελευταία πολλοί συνάνθρωποί μας αποφασίζουν να φτιάξουν στον κήπο τους μια τεχνητή λιμνούλα με την παρουσία νερού, καθώς δίνει στο χώρο μια ιδιαίτερη νότα δροσιάς, ηρεμίας και χαλάρωσης.

Πριν ξεκινήσετε όμως και εσείς την δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης υπάρχουν κάποια πράγματα και κάποιες ενέργειες που θα πρέπει να προηγηθούν.

Ένα από τα βασικότερα είναι η μελέτη και ο σχεδιασμός του κήπου. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να σκεφτούμε καλά που θα τοποθετήσουμε την τεχνητή λίμνη καθώς από μόνο του ένα στοιχείο που θα αναδείξει όλη τη κηποτεχνική μας σύνθεση, δημιουργώντας μια φυσική εικόνα.

Η κατάλληλη θέση δεν είναι κάτω από δέντρα, καθώς δεν αντέχει τη μόνιμη σκιά και επίσης θα πέφτουν συνεχώς φύλλα και βελόνες, κάτι που λογικά κανείς μας δεν θέλει, αλλά ούτε και τη διαρκή έκθεση στον ήλιο καθώς η θερμοκρασία του νερού θα είναι συνεχώς υψηλή, πράγμα βλαβερό για τα φυτά ή για τα ψάρια που μπορεί να τοποθετήσουμε μέσα. Η ιδανική θέση θα πρέπει να έχει ηλιοφάνεια 5-6 ώρες την ημέρα και να μην είναι εκτεθειμένη στους βοριάδες και τους βορειοδυτικούς ανέμους.

Το μέγεθος και το σχήμα της λίμνης που θα φτιάξετε εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο, αλλά και από τον υπόλοιπο κήπο μέσα στον οποίο θα πρέπει να ταιριάξει αρμονικά. Δηλαδή αν έχετε έναν πολύ μικρό κήπο, καλό θα ήταν να μην αποφασίσετε να φτιάξετε μία λίμνη που θα καταλαμβάνει το μισό χώρο του κήπου καθώς το αποτέλεσμα θα φαίνεται δυσανάλογο.

Η λιμνούλα μπορεί να επενδυθεί ώστε να γίνει αδιάβροχη με μια ποικιλία τρόπων. Μια άκαμπτη επένδυση από υαλοβάμβακα παρέχει μια βολική και διαρκείας λύση καθώς και ενδιαφέροντα σχήματα λίμνης. Τέτοιου είδους επενδύσεις είναι διαθέσιμες σε πολλά σχήματα, μεγέθη και χρώματα και συνήθως διαθέτουν α)εσωτερικές "ποδιές" για να σταθούν πάνω τους τα φυτά της όχθης και β) βαθύτερα τμήματα για τα είδη που ζουν στο βυθό. Ελαστικές επενδύσεις βγαίνουν σε ρολά και μπορούν να εφαρμόσουν σε οποιοδήποτε σχήμα τρύπας, αλλά είναι οι λιγότερο ανθεκτικές και για αυτό καταστρέφονται εύκολα.

Όταν έχει ήδη επιλεχθεί η επένδυση που θα χρησιμοποιηθεί, η τρύπα μπορεί να σκαφτεί. Χαράξτε το σχήμα και σκάψτε μια τρύπα ελαφρώς μεγαλύτερη από την ίδια τη λιμνούλα. Αφαιρέστε τυχόν κοφτερές πέτρες οι οποίες μπορούν να τρυπήσουν την επένδυση και στρώστε υγρή άμμο στην τρύπα. Εάν χρησιμοποιηθεί ελαστική επένδυση ίσως είναι αναγκαίο να στρώσετε πάνω της μερικά φύλλα για επιπλέον προστασία. Κατεβάστε την επένδυση στην τρύπα και ελέγξτε ώστε να εφαρμόζει σωστά. Χρησιμοποιήστε αλφάδι πάνω σε μια σανίδα για να ελέγξετε τα επίπεδα στην περιφέρεια της λίμνης. Βάλτε άμμο στα κενά ανάμεσα στην επένδυση και στα πλευρά του λάκκου για επιπλέον υποστήριξη.

Όταν η επένδυση είναι στη θέση της η λίμνη μπορεί να ξεκινήσει να γεμίζει. Προσθέστε νερό βαθμιαία, ελέγχοντας το επίπεδο με ένα αλφάδι από καιρό σε καιρό για να επιβεβαιώσετε ότι το χείλος της λίμνης παραμένει επίπεδο . Όταν η λιμνούλα γεμίσει θα πρέπει να μείνει μερικές μέρες προτού προστεθούν φυτά ή άλλοι οργανισμοί. Αυτό θα επιτρέψει στο χλώριο ή άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στο νερό της βρύσης να διασκορπιστούν.

Η λίμνη είναι ένα οικοσύστημα που περιλαμβάνει φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς.

Οι βασικοί τύποι φυτών που μπορούμε να τοποθετήσετε μέσα στην λίμνη είναι τα Νούφαρα καθώς μπλοκάρουν και το ηλιακό φως εμποδίζοντας έτσι τη εξάπλωση της άλγης, Διάφορα επιπλέοντα φυτά για να προσθέσουν μια ρεαλιστική εικόνα στο χώρο μιας λίμνης & βυθισμένα φυτά που βασικός λόγος ύπαρξης τους είναι ότι  οξυγονώνουν το νερό.

Ένα στοιχείο που σίγουρα θα κλέψει την παράσταση και δεν θα περάσει ποτέ απαρατήρητό είναι παρουσία ψαριών. Το είδος ψαριών που προσαρμόζεται καλύτερα είναι τα χρυσόψαρα καθώς επίσης και τα Κόι. Αν επιλέξετε να τοποθετήσετε ψάρια σίγουρα θα χρειαστείτε ένα φίλτρο νερού για να παραμείνει το νερό καθαρό και διαυγές.

Για αυτό μπορείτε μέσα στην λίμνη που θα δημιουργήσετε φυτά & ψάρια και να ολοκληρώσετε το αποτέλεσμα με διακοσμητικά υλικά όπως βραχάκια, πιθάρια, φιγούρες, κ.α. Τέλος για να αναδείξετε τον κήπο σας μπορείτε να επιλέξετε να προσθέσετε ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Αφού ολοκληρώσετε τα παραπάνω βήματα θα πρέπει να σκεφτείτε και τον φωτισμό της λίμνης. Ειδικά το βράδυ που έχει πέσει το φως μπορείτε να τονίσετε της παρουσίας της λίμνης σας επιλέγοντας ηλιακά φωτιστικά. Είναι μία οικονομική & οικολογική επιλογή για να αναδείξετε ακόμη περισσότερο τον χώρο σας.

Τέλος για να μπορέσετε να διατηρήσετε την λίμνη στα βέλτιστα επίπεδα θα πρέπει να τηρήσετε τις τεχνικές προδιαγραφές κατά την κατασκευή και τοποθέτηση και ακολουθήσετε τις σωστές οδηγίες και συγκεκριμένο πλάνο εργασίας. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η ανάπτυξη αλγών γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή νέκρωση της λίμνης. Σχετικά με τα ψάρια θα πρέπει να μην έχουμε μεγάλο αριθμό ψαριών στη λίμνη μας. Για να αποφύγετε την υπερχείλιση του νερού γύρω από την λίμνη καλό είναι να κατασκευάσετε ένα αυλάκι.

Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τον κήπο σας να ξεχωρίσει με μια μοναδική δημιουργία τεχνητής λίμνης που απευθύνεται αποκλειστικά σε εσάς! Βρείτε μας στα τηλέφωνα 6946907373 & 6946067168 πείτε μας τις ιδέες σας και εμείς θα προσπαθήσουμε να τις υλοποιήσουμε με μοναδικό τρόπο.